Tonhal steak sütése

Habár duplán különlegesség, a tonhal steak mégis sokak kedvence. De vajon hogy kell sütni ezt az igazán ínyenc, és persze nem utolsósorban elég drága finomságot, hogy tökéletes legyen a végeredmény? Tonhal steak sütése ínyenc módon, hogy a legfinomabb legyen!

Hogy miért duplán különlegesség? Egyrészt mert a tonhal steak nem egy mindennapi csemege már magában sem. Nem kis fenntarthatósági probléma is van ezzel az alapanyaggal kapcsolatban, de ebben a receptben ezzel nem szeretnék foglalkozni. Másrészt mert mivel tengeri halról van szó, az amúgy is kevés halat fogyasztó Magyarországon még inkább igazán kivételes alapanyagnak, és így persze különlegességnek számít.

Az alábbiakban nézzük meg, hogyan készítsd el profin a tonhal steaket otthon is. Egy igazán ínyenc receptet adok meg, ráadásul pontos sütési idővel és részletes leírással. A recept alatt pedig még adok további tippeket a tonhal beszerzésére.

Tonhal steak előkészítése

Még mielőtt megsütnéd, készítsd elő a tonhal steak szeleteket. A boltban kétféleképpen juthatsz hozzá, ettől függ az előkészítés is:

 1. Nagyobb egész darabban. Ebben az esetben 2-3 cm-es szeleteket vágj. Egy tonhal steak súlyra általában 14-20 dkg között van.
 2. Eleve szeletelve. Ebben az esetben nincs vele dolgod, esetleg a nedvességet itasd föl konyhai papírtörlővel.

Mindkét esetben figyelj arra, hogy a tonhal szeletek szobahőmérsékletűek legyenek sütés előtt.

Tonhal steak recept

A receptben a mennyiségeket egy szelet tonhal steak elkészítéséhez adom meg.

 1. A tonhal steak elkészítéséhez forrósíts fel hevülésig egy serpenyőt. Sózd és borsozd bőven a halszeletet mindkét oldalán, és kend meg kb. 1/4-1/4 teáskanál extra szűz olívaolajjal. Tipp: a tonhal steaknek nagyon jól áll a só és a bors is. Ha igazán különleges ízeket szeretnél, akkor használj frissen durvára őrölt feketeborsot, vagy például 4-féle bors keverékét.
 2. Amikor a serpenyő teljesen forró, tedd bele a tonhalszeletet.
 3. Süsd meg mindkét oldalán nagy lángon nagyjából 1,5-2 percig. Csak egyszer fordítsd meg, és sütés közben ne mozgasd. További információt a sütési időről lásd a recept alatt.
 4. Tedd a megsült halat egy tányérra. Csavarj rá egy kevés friss citromlevet, és öntözd meg mindkét oldalán fél teáskanál extra szűz olívaolajjal.
 5. Hagyd 2-3 percig pihenni. Tálald és fogyaszd azonnal!
Tonhal steak

Tonhal steak sütése

Prep Time 2 minutes
Cook Time 6 minutes
Course Main Course
Servings 1

Ingredients
  

Tonhal steak hozzávalók:

 • 1 db tonhal steak szelet (tonhal filé, 14-20 dkg)
 • bors frissen őrölt (tipp: 4-féle bors keverék)
 • 1,5 teáskanál olívaolaj extra szűz
 • citromlé pár csepp friss

Instructions
 

Tonhal steak előkészítése

 • Még mielőtt megsütnéd, készítsd elő a tonhal steak szeleteket. A boltban kétféleképpen juthatsz hozzá, ettől függ az előkészítés is:
 • Nagyobb egész darabban. Ebben az esetben 2-3 cm-es szeleteket vágj. Egy tonhal steak súlyra általában 14-20 dkg között van.
 • Eleve szeletelve. Ebben az esetben nincs vele dolgod, esetleg a nedvességet itasd föl konyhai papírtörlővel.
  Tonhal steak szelet
 • Mindkét esetben figyelj arra, hogy a tonhal szeletek szobahőmérsékletűek legyenek sütés előtt.

Tonhal steak recept

 • A tonhal steak elkészítéséhez forrósíts fel hevülésig egy serpenyőt. Sózd és borsozd bőven a halszeletet mindkét oldalán, és kend meg kb. 1/4-1/4 teáskanál extra szűz olívaolajjal.
  Tonhal steak fűszerezve
 • Tipp: a tonhal steaknek nagyon jól áll a só és a bors is. Ha igazán különleges ízeket szeretnél, akkor használj frissen durvára őrölt feketeborsot, vagy például 4-féle bors keverékét.
 • Amikor a serpenyő teljesen forró, tedd bele a tonhalszeletet.
  Nem kell a serpenyőbe zsíradékot önteni, bőven elég, amit a halra kentél.
 • Süsd meg mindkét oldalán nagy lángon nagyjából 1,5-2 percig. Csak egyszer fordítsd meg, és sütés közben ne mozgasd. További információt a sütési időről lásd a recept alatt.
  Tonhal steak sütése
 • Tedd a megsült halat egy tányérra. Csavarj rá egy kevés friss citromlevet, és öntözd meg mindkét oldalán fél teáskanál extra szűz olívaolajjal.
  Tonhal steak sütése 2
 • Hagyd 2-3 percig pihenni. Tálald és fogyaszd azonnal!
Tried this recipe?Let us know how it was!

Tonhal steak sütési ideje

A tonhal steak nagyon gyorsan elkészül, és egyáltalán nem szükséges teljesen átsütni. Igazából sokkal finomabb közepesen átsütve (medium vagy medium-rare), mint teljesen.

Nagyjából 1-1,5 percnél én nem sütöm tovább egy-egy oldalát, már ekkor is medium-rare, inkább medium lesz. Ha teljesen átsütve szereted, 2-3 perc akkor is elég oldalanként. Ha ennél tovább sütöd, akkor már kiszárad.

Tonhal steak beszerzése

A tonhal steak, ahogy írtam, Magyarországon igazi különlegesség. Mint ilyen, inkább csak az igazán különleges élelmiszereket árusító áruházakban tudod beszerezni.

Ráadásul ha igazán jót akarsz enni, akkor frissen és nem fagyasztva vásárolod. Én a Metroban vettem, a budapesti áruházakban általában lehet kapni. Az interneten rákeresve a Culinaris üzletei is tartják.

Tonhal filé

Érdemes rákeresni (“tonhal steak vásárlás”), ahogy én láttam több helyen akár házhozszállítva is rendelhető. De mivel friss áruról van szó, az aktuális elérhetősége nagyban függ attól is, hogy helyileg hol szeretnéd megvásárolni.

Ha csak fagyasztva tudsz hozzájutni, akkor sütés előtt teljesen engedd ki, és hagyd szobahőmérsékleten legalább fél óráig, hogy ne legyen hideg a halszelet.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Recipe Rating