Főtt norvég lazac krumplival, uborkával és tejföllel

A főtt vagy párolt lazac, főtt krumplival, uborkasalátával és tejföllel tálalva nem az, ami elsőre életünk legnagyobb kulináris élményének tűnik. Talán nem is az, de mégis egy rendkívül finom ételről és alapanyag-párosításról van szó, ami ráadásul az egyik legelterjedtebb norvég fogás.

Én a Norvég nagykövetség által szervezett, norvég halakat népszerűsítő rendezvényen találkoztam ezzel az étellel. Volt azonban benne egy csavar: azon túl, hogy nem az eredeti házias, hanem sokkal inkább fine dining tálalásban került elénk, ezt a hagyományos norvég ételt ott akkor 3 kiváló norvég szakács között az Aria Hotel High Note SkyBarjának Michelin által ajánlott magyar séfje, Ferencz Gábor készítette.

A skandináv konyha persze nem feltétlenül arról híres, hogy hatalmas szószokkal vagy telt ízekkel dolgozik. Nem is meglepő ez, hiszen ha belegondolunk, mi az ami megterem ezen a vidéken? Mi az, ami hagyományosnak mondható? Lazacból van nagyon sok – ismét csak kipróbálásra tudom ajánlani a kiváló norvég lazacot – , és természetesen a krumpli, az uborka és a tejföl is köszöni, jól megvan északon is. Talán így születhetett ez az étel, ami meglepő módon 4 nagyon összeillő alapanyagot párosít, egy rendkívül egyszerű lazac receptben.

Norvég lazac recept – főtt lazac krumplival, uborkával és tejföllel

Ehhez a recepthez egy nagyobb darab lazac farok felőli végét használtam fel, kb. 15 dkg halhúst. Így lényegében hasznosítottam azt a részét a halnak, ami lazac steakként már nem annyira mutatós.

Ez a recept most a mennyiségét és a tálalását tekintve is inkább előételnek készült, de Norvégiában eredeti formájában főételként fogyasztják.

 1. Tisztítsd meg a krumplikat, vágd ketté ha nagyobbak, és sós vízben főzd meg a forrástól számítva 15 perc alatt.
 2. A halat tedd fel annyi enyhén sós, langyos vízben főni, ami éppen ellepi. Egyáltalán nem kell, hogy lobogva forrjon, csak a legkisebb lángon, és a tűzre helyezéstől számítva (vagyis nem a forrástól) maximum 6 percig főzd! Kicsit kifinomultabb módon a lazacot természetesen lehet gőzben párolni is, vagy akár még serpenyőben sütni is ehhez a recepthez.
 3. Szeleteld fel az uborkát 0,5-1 cm-es szeletekre.
 4. Szűrd le a krumplit, és a halat is vedd ki a vízből egy szűrőlapáttal, óvatosan.
 5. Tálald ki egy tálra a halat, mellé a krumplit és az uborkát. Adj hozzá ízlés szerint tejfölt.
főtt norvég lazac uborkával krumplival tejföllel 3

Főtt norvég lazac krumplival, uborkával és tejföllel

Prep Time 10 minutes
Cook Time 15 minutes
Course Main Course
Servings 4

Ingredients
  

Főtt lazac krumplival, uborkával és tejföllel hozzávalók:

 • 15 dkg lazac
 • 250 g krumpli kisebb-közepes
 • 1/2 kígyóuborka
 • 2 evőkanál tejföl (púpozott evőkanál)

Instructions
 

Norvég lazac recept elkészítése – főtt lazac krumplival, uborkával és tejföllel

 • Tisztítsd meg a krumplikat, vágd ketté ha nagyobbak, és sós vízben főzd meg a forrástól számítva 15 perc alatt.
  Félbevágott főtt krumpli
 • A halat tedd fel annyi enyhén sós, langyos vízben főni, ami éppen ellepi. Egyáltalán nem kell, hogy lobogva forrjon, csak a legkisebb lángon, és a tűzre helyezéstől számítva (vagyis nem a forrástól) maximum 6 percig főzd!
  Kicsit kifinomultabb módon a lazacot természetesen lehet gőzben párolni is, vagy akár még serpenyőben sütni is ehhez a recepthez.
  Lazac farok vízben
 • Szeleteld fel az uborkát 0,5-1 cm-es szeletekre.
 • Szűrd le a krumplit, és a halat is vedd ki a vízből egy szűrőlapáttal, óvatosan.
  Félbevágott krumpli vízben
 • Tálald ki egy tálra a halat, mellé a krumplit és az uborkát. Adj hozzá ízlés szerint tejfölt.
  Főtt lazac

Az eredeti norvég lazac recept

 • Az uborkát nem nyersen, hanem tulajdonképpen a mi uborkasalátánkkal szinte teljesen azonos módon készülő, cukros-ecetes lével ízesített uborkasaláta formájában adják a lazachoz.
 • Gyakran tejföl helyett az ún. Sandefjordsmør-rel, tejszínből és vajból készített, citromlével és egyéb fűszerekkel ízesített szósszal tálalják.

Notes

főtt norvég lazac uborkával krumplival tejföllel 3
Tried this recipe?Let us know how it was!

Az eredeti norvég lazac recept

Én itt nem feltétlenül az eredeti változatot mutatom be – már csak azért sem, mert ez afféle házias és ráadásul egyszerű ételnek tűnik, amelyből ahány ház, annyi szokás. És nincs ugyan mit bonyolítani rajta, de azért a legtöbb esetben az itt leírttól két pontban térnek el Norvégiában:

 1. Az uborkát nem nyersen, hanem tulajdonképpen a mi uborkasalátánkkal szinte teljesen azonos módon készülő, cukros-ecetes lével ízesített uborkasaláta formájában adják a lazachoz.
 2. Gyakran tejföl helyett az ún. Sandefjordsmør-rel, tejszínből és vajból készített, citromlével és egyéb fűszerekkel ízesített szósszal tálalják.

Egy eredeti receptet találsz a linkre kattintva, amit nem is feltétlenül a recept miatt érdemes megnézni (lévén talán elég kevesen értünk norvégul), hanem a kép miatt, ami gyönyörű, és adhat egyfajta elképzelést arról, hogyan is eszik ezt az ételt a norvégok akár a mindennapokban.

Nincs kétségem azt illetően, hogy mindkét fenti változat egy kicsit még érdekesebbé teszi ezt az ételt. Érdemes azonban így, az itt leírt formában is kipróbálni. Egyrészt rendkívül egyszerűen elkészíthető (ha a krumpli főzését nem nézzük, szó szerint 10 perc még a lazac főzésével együtt is), másrészt kifejezetten jól esik néha ennyire természetes ízeket is fogyasztani!

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Recipe Rating