Az Omega-9 zsírsavak

Az omega-zsírsavak a telítetlen zsírok egy családja. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, az omega-9 zsírsavak lehetnek egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavak. 

Egy kis kémia – Mi az omega-9?

Az omega-számok arra utalnak, hogy a zsírsavlánc metilvégétől hány szénatommal jelenik meg az első szén-szén kettős kötés. Ha a kettős kötés 3 szénnel van távolabb, akkor omega-3 zsírsavról beszélünk. Ha 6 vagy 9 szénatommal, akkor hasonlóképpen, omega-6 vagy omega-9 zsírsavnak hívjuk őket.

Az omega-3 és az omega-6-tal ellentétben az omega-9 zsírsavak egyszeresen vagy többszörösen telítetlenek, és az emberi szervezet által előállíthatóak, így az omega-9 a nem esszenciális zsírsavak közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy nem szükséges külön élelmiszerrel vagy táplálékkiegészítővel pótolnunk a bevitelét. Ettől függetlenül szuperegészségesek, így bátran fogyaszthatjuk őket. Kiváló omega-9 források a repce- és az olívaolaj, illetve a mandula.

Omega-9 zsírsavak

Az omega-9 zsírsavak a telítetlen zsírok családjába tartoznak, amelyek növényi és állati eredetűek is lehetnek. Ezek a zsírsavak repce-, napraforgó- és olívaolajban, valamint diófélékben találhatók. Az omega-3 és omega-6 zsírsavaktól eltérően az omega-9 zsírsavakat a szervezetünk állítja elő.

Melyek az omega-9 zsírsavak forrásai?

Oleinsav (olajsavként is ismert) – olívaolaj, makadámiaolaj, baromfizsír, avokádó

Erukasav (kísérletek alapján veszélyes lehet az emberre) – repceolaj, mustárolaj

Nervonsav (fontos az agy egészséges működéséhez) – lazac, diófélék, magok

Omega-9 forrásai

Milyen egészségügyi előnyei vannak az omega-9 zsírsavaknak?

Kutatások szerint az omega-9 zsírsavak, ezen belül is az egyszeresen telítetlen zsírsavak képesek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát. Az omega-9 zsírsavakról kimutatták, hogy képesek növelni a HDL („jó”) koleszterinszintet és csökkenteni az LDL („rossz”) koleszterinszintet. 

Omega 3-6-9 zsírsavak

Bár az omega-3, az omega-6 és az omega-9 zsírsavak különböző funkciókat töltenek be a testünkön belül, mégis fontos jelentősége van, hogy az esszenciális és a nem esszenciális zsírsavakat a megfelelő arányban vigyük be a szervezetünkbe, hiszen ez kulcsfontosságú a szívünk egészségének fenntartásához.

Az omega zsírsavakról részletesebb információt a linkre kattintva lehet olvasni.

Hogyan épülnek fel a zsírsavak?

Az ételeinkben lévő zsírok zsírsavláncokból állnak, amelyek szén- és hidrogénatomok összekapcsolódásaival jönnek létre. A zsírsavaknak két fő típusa van: a telített és a telítetlen zsírsavak. 

A telítetlen zsírsavak mindegyikének van legalább egy kettős kötése a szénatomok között. Ezek a kettős kötések meggörbítik őket, ezzel korlátozva a szénatomokhoz kötődő hidrogénatomok számát, így a molekula nincs annyira telített hidrogénatomokkal, mint amennyire lehetne. Innen kapta a nevét, őket hívjuk telítetlen zsírsavaknak. Az egyetlen kettős kötést tartalmazó telítetlen zsírsavakat egyszeresen telítetlen zsírsavaknak (MUFA=monounsaturated fatty acids) nevezünk. Egynél több kettős kötéssel rendelkező telítetlen zsírsavakat többszörösen telítetlen zsírsavaknak (PUFA=polyunsaturated fatty acids) nevezzük. 

Források:

Szólj hozzá!