Az esszenciális zsírsavak: nagyító alatt az omega-6 zsírsavak

Az omega-6 zsírsavak, az omega-3 zsírsavakkal együtt, esszenciális zsírsavak, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Esszenciálisak, mivel a szervezet nem tudja előállítani ezeket a zsírsavakat, így külső forrásból kell biztosítanunk a megfelelő mennyiséget szervezetünk számára élelmiszerek vagy étrendkiegészítők segítségével. 

Omega-3 és Omega-6

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavak. 1923-ban fedezték fel őket, mint esszenciális zsírsavakat, ekkor első körben F-vitaminra keresztelték őket. Nem sokkal később, 1929-ben, egy patkányokon végzett kísérlet mutatott rá arra, hogy ezek a zsírsavak inkább zsírok, mint vitaminok, így innentől kezdve esszenciális zsírsavak (EFA= essential fatty acid) néven hívjuk őket.

Jótékony zsírok

Számos élettani folyamatban vesznek részt, többek között az idegrendszer és az agy felépítésében és működésében, szükségesek a szív- és érrendszer normál működéséhez. Kutatások igazolják, hogy fontos szerepet játszanak a 2-es típusú diabétesz, a szív-és érrendszeri betegségek, a metabolikus szindróma, valamint az időskori demencia, az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében. Az esszenciális zsírsavak kiemelkedően hatékonyak a gyulladásos megbetegedések terén.

Növényi és állati eredetű források

Az esszenciális zsírsavszükségletünket növényi és állati forrásból is fedezhetjük. 

A növényi omega-források lehetnek a növényi olajok (pl. szójaolaj, kukoricaolaj, szezámolaj, napraforgóolaj stb.) és olajos magvak. Ezekkel óvatosan kell bánni, mivel ezek omega-6 zsírsavakban, köztük linolsavban (LA) gazdag források. Húsban és tejtermékekben az arachidonsav, a ligetszépe olajban pedig gamma-linolénsav (GLA) formában találhatóak omega-6 zsírsavak. A ligetszépe olaj hatóanyaga gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, csökkenti a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteit, szépíti a bőrt és jótékony hatással van a gyulladásos bőrbetegségekre.

Érdemes az omega-3 zsírsavakat állati eredetű élelmiszerekből, többek között lazacból, rákból, osztrigából, makrélából, heringből, pisztrángból, szardíniából és tonhalból bevinni. Kiegészíthető még omega-3-mal dúsított tojással és növényi eredetű forrásokkal, pl. chia maggal, repceolajjal, lenmaggal, lenmagolajjal, dióval, dióolajjal, szójaolajjal, mustárolajjal. Ha nem szeretjük a halakat, fogyaszthatjuk halolaj és/vagy halolaj kapszula étrendkiegészítő formájában, amivel könnyedén biztosítani tudjuk az élethez szükséges omega-3 zsírsavak (EPA=eikozapentaénsav és DHA=dokozahexaénsav) szintjét.

Omega-3 és Omega-6 zsírsavak: fontos az egyensúly megteremtése

Az étrendünk kiegyensúlyozásával az omega-3 és az omega-6 zsírsavak együtt jótékony hatással vannak az egészségünkre. A nem megfelelő omega-3:6 arány és az omega-6 zsírsavfelesleg elősegíti a gyulladásos kórképek megjelenését és ezáltal krónikus betegségek kialakulásához vezethet.

Az egészséges étrendnek körülbelül kétszer-négyszer több omega-6 zsírsavból kell állnia, mint az omega-3 zsírsavak. Ehhez képest egy tipikus észak-amerikai étrend 11-30-szor is több omega-6 zsírsavat tartalmaz, az omega-3-hoz képest, támogatva ezzel a gyulladásos rendellenességek kialakulását és egyre növekvő arányát az Egyesült Államokban.

Nagyító alatt az omega-6

Az omega-6 zsírsavak fontosak a szervezetünk számára. Megfelelő arányban alkalmazva segítenek a gyulladáscsökkentésben és szerepük van a sejtszintű folyamatokban. Ha az arány eltolódik és túlzásba visszük az omega-6 bevitelt, megemelkedhet a vérnyomás, ezáltal az agyvérzés és a szívroham kockázata is megnő. Ha nem fogyasztunk elegendő omega-3 zsírsavat (az omega-6 ellensúlyozására), azzal növelhetjük a rák és a szívbetegségek kockázatát.

Mire jó még az omega-6, a gyulladáscsökkentés mellett?

Az omega-6 zsírsavak segíthetnek:

 • csökkenteni a szívroham kockázatát,
 • csökkenteni az ún. „rossz” koleszterinszintet (LDL),
 • megemelni a „jó” koleszterinszintet (HDL),
 • csökkenteni a rák kockázatát.

Milyen hatásai lehetnek az omega-6 zsírsavaknak?

Étrendünkben a legtöbb omega-6 zsírsavat növényi olajokból, például linolsavból fogyasztjuk. A túlzott mennyiségű linolsav hozzájárulhat a gyulladásos állapotokhoz és szívbetegségeket, rákos elváltozásokat, asztmát, ízületi gyulladást és depressziót okozhat. Megfelelő mennyiségben, növényi olajok, magvak, diófélék formájában fogyasztva hozzájárulhat a szív egészségéhez.

Fontos tehát a megfelelő arány. Az amerikaiak többsége átlagosan tízszer több omega-6 zsírt fogyaszt, mint omega-3-at. Az alacsony omega-3 bevitel nem tesz jót a szív- és érrendszer egészségének, ezért arra érdemes törekedni, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak arányát egyensúlyba hozzuk.

Az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetünk az omega-6 bevitel csökkentéséért, hogy kerüljük az omega-6 zsírsavakban gazdag, különféle magokból préselt olajakat és az ezzel készült, feldolgozott élelmiszereket.

Mit okoz a túl sok omega-6 bevitel?

Kutatások szerint mind az állatoknál, mind az embereknél a magas omega-6 zsírsavbevitel és a magas omega-6/omega-3 arány egyenes út a hízáshoz. Viszont ha megnöveljük az omega-3 zsírsav-bevitelt, azzal csökkenthetjük a súlygyarapodás kockázatát. Az LA (=linolsav)/ ALA (=alfa-linolénsav) arány csökkentése állatoknál megakadályozza a túlsúlyt és az elhízást.

A túl magas omega-6 zsírsavtartalmú étrend növelheti a gyulladást, ami rengeteg krónikus betegség kockázatát sokszorozza meg. Érdemes arra törekedni, hogy az omega-3: omega-6 aránya legfeljebb 1: 4 legyen.

A túl sok omega-6 megemelheti vérnyomást, vérrögökhöz vezethet (amelyek megnövelik a szívroham és szélütés kockázatát), és a szervezetben visszatarthatja a vizet. A statisztikák szerint sajnos nem eszünk közel annyi omega-3-at, ami csökkentheti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát.

Omega-3-6-9

Az omega-9 zsírsavakról eddig nem esett szó, pedig fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. A telítetlen zsírok családjába tartoznak, amelyek növényi és állati eredetűek is lehetnek. Ezek a zsírsavak repce-, napraforgó- és olívaolajban, valamint diófélékben találhatók. Az omega-3 és omega-6 zsírsavaktól eltérően az omega-9 zsírsavakat a szervezetünk állítja elő. 

Ebből adódóan nem is szükséges a zsírbevitelünkön felül, extrán pótolni az omega-9-et, hiszen magától megtermelődik. A legtöbb esetben az omega-3-6 arány az egészségestől jóval eltér, az omega-6 javára, így ennek a pótlásáról sem kell gondoskodnunk. Mivel halfogyasztásban van még mit gyakorolnunk, így hatékony lehet egy kizárólag omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmény (halolaj, vagy halolaj kapszula, ami a leginkább hasznosítható), amely a megfelelő formában biztosítja szervezetünknek az azonnal hasznosítható EPA és DHA zsírsavakat.

Források:

 • https://foodinsight.org/oh-my-omega-the-difference-between-omega-3-6-and-9/
 • Omega-6 fatty acids and inflammation
  (Innes et al., Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2018 May;132:41-48.)
 • An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity.
  (Simopoulos et al., Nutrients., 2016 Mar 2;8(3):128.)
 • Anti-inflammatory effects of omega 3 and omega 6 polyunsaturated fatty acids in cardiovascular disease and metabolic syndrome
  (Simopoulos et al., Exp Biol Med (Maywood)., 2008 Jun;233(6):674-88.)
 • The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases
  (Tortosa-Caparrós et al., Crit Rev Food Sci Nutr., 2017 Nov 2;57(16):3421-3429.)

Szólj hozzá!